Segítség Regisztráció Belépés

Egyéb szabályozók

Tisztelet és udvariasság

A tisztelet az egyik legfontosabb alapja minden jól működő kapcsolatnak.

A Példabeszédek 27:17 azt mondja,

Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.

Kölcsönös tisztelet nélkül, nem lehet hosszútávú és hatékony egy kapcsolat sem. Tiszteletre szükség van diákok és tanárok között, ugyanígy diák és diák között is, hiszen mindannyian Isten képmására lettünk teremtve.

A tiszteletlenség lerombolja bennünk és az iskola életében Isten munkáját. A tiszteletlenségnek nem hagyunk teret és nem is toleráljuk, legyen az visszabeszélés, tudatos engedetlenség, mások önértékelésének tudatos megsebzése, ideértve a sértő és megalázó megjegyzéseket, vagy a mások tulajdonának szándékos megrongálása. Ha a tanulók hibákat követnek el az éretlenség vagy a feledékenység miatt, ezeket a hibákat megfelelő módon fogjuk kezelni. A tiszteletlenséget azonban minden körülmények között elfogadhatatlannak tekintjük.

Az udvariasság fontos szabály minden kapcsolatban. Pál apostol azt mondja, hogy a “szeretet nem viselkedik bántóan”, ez a természete. Arra törekszünk, hogy ez megvalósuljon az iskolában és a külső helyszíneken is.

A diákoknak mindig udvariasnak kell lenniük egymással. A felnőtteket vezetéknevükön kell hogy szólítsák, soha nem a keresztnevükön. Amikor válaszolnak egy felnőttnek, Igen, Hölgyem vagy Nem, Hölgyem és Igen, Uram és Nem, Uram kifejezéssel kell felelniük.

A tanulóinknak tudomásul kell venniük azt, hogy az épületet egy másik iskolával közösen használjuk. Az udvariasság és a tisztelet a Kőrösi gimnázium tanárai és diákjai felé is elvárt követelmény. A hangos beszéd, kiabálás és a durva tréfák nem megengedettek és fegyelmi intézkedéseket vonnak maguk után. A fiú-lány kapcsolatokban nem történhet fizikai kontaktus. A párok nem lehetnek együtt felügyelet nélkül az iskola területén tanítás előtt, alatt és után sem.