Segítség Regisztráció Belépés

Csapatunk

“A tükrök csillogó és hipnotikus dolgok. Évezredek óta izgatnak minket, és talán többet mutatnak társadalmunk elhibázott értékrendjéről, mint amennyit látni szeretnénk.”

Dr. Illik Péter (PhD) vagyok, történelmet és logikát tanítok angol nyelven. Határozottan hiszek abban, hogy a történelemnek nagy szerepet kellene szánni, nem azért mert tanulunk belőle, hanem mert morális és érzelmi kötelezettségekkel jár. A történelem is egy tükör, amely megmutatja narratíváinkat és megértésünket a múltról szóló narratíváinkról.

„Tükörbe nézni nem csak valami, ami csinálsz – amit csak nők csinálnak. Annyira megszoktuk, hogy ezt a hiúság megnyilvánulásának tartsuk, hogy elfelejtettük a csodálat ösztönös érzékelését, amely a nézésből fakad.”

Van egy ösztönös érzékelése a nézésnek és a történelemnek, valamint az elménk erejének és határainak megtapasztalásának is.

„Erő és túlélési szükségszerűség is látni magad, ahogy a világ lát téged.”

A történelem egy narratíva, elbeszélés, amelyben megtapasztaljuk a múltról alkotott képet a saját és mások elméjében. Alapvető szükséglet megérteni, hogy mások és mi magunk miként hozunk létre és értelmezünk elbeszéléseket.

(Idézetek forrása: Katy Kelleher: The Ugly History of Beautiful Things, fordította: I. P.)