Híreink

2022. nov. 29.

Veritas Hálaadás 2022

A Veritas Collegiate Academy Budapest a 2022-es Hálaadást november hónap negyedik csütörtökén, azaz 24-én a Tahitótfalui Baptista Gyülekezetben tartotta meg. A zártkörű rendezvényen részt vett a Veritas három osztálya — a 9. Phoenix, a 10. Pathfinder és a 11. Pioneer —, valamint a Veritas tanárai és munkatársai. Az osztályok külön-külön készültek: a 9. Phoenix és a 10. Pathfinder valamennyi tagja a gasztronómia területéhez tartozó feladatokban próbálhatták ki magukat Jason Roland amerikai séf segédeiként. Levest és meleg főételt is megtanultak készíteni a diákok. Édességekkel a szülők kedveskedtek: a Veritas színeiben pompázó arany-zöld macaron mellett különféle kekszekből, továbbá tortákból is kedv szerint lehetett választani.

A 11.-es diákok (pár 9.-es és 10.-es diákkal kiegészülve) ez idő alatt az asztalokat térítették meg, és a termet díszítették fel az alkalomhoz illő módon — gyertyákkal, fényfüzérekkel és az őszi hónap terméseivel.

A feladatok elvégzése után, a vacsora előtt a Veritas tanulói különféle játékokban vehettek részt. Ilyenek voltak például a kártya- és táblajátékok, vagy a  Mr. Đukić tanár úr által szervezett általános ismeretterjesztő kvíz a hálaadásról. A diákok megtudhatták, hogy az ünnep hagyománya egészen a 17. századra nyúlik vissza. Ugyanis 1620. szeptember 16-án Angliából elindult a Mayflower nevű hajó az első puritán kivándorlókkal. A telepesek eleinte nehéz körülmények között kezdték meg az életüket az Újvilágban: szembe kellett nézniük a hideg téllel, kevés volt az élelmük. Így a tavaszt csak a bevándorlók fele élte meg. Később megtanulták a vadászat és a növénytermesztés fortélyait, méghozzá az indiánoktól. A telepesek hálájuk jeléül egy ünnepséget rendeztek nekik; ezt ismerjük ma hálaadásként.

A közös vacsora előtt közösen imádkozott a Veritas iskola összes tagja Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnökének a vezetésével.
Mindez igazán meghitté és áldottá varázsolta a Veritas hálaadását.

A cikk szerzői: Faragó Villő és Fodor Viktória (11. osztályos tanulók)